Met dank aan twee handige vaders en Verkoelen Keukens wisten Silke en Jeffrey deze sfeervolle zwarte leefkeuken te realiseren in hun eerste woning. Dankzij een flinke verbouwing en een uitgekiende keukenindeling vloeien keuken, woonkamer en eetkamer volmaakt in elkaar over.
Het is een prachtige open eenheid geworden, maar dat ging niet vanzelf. Er ging een muur uit, de oude bijkeuken werd ‘geopend’ en er kwam een nieuwe draagbalk in om de grote ruimte te creëren die er nu is. Zo lijkt het huis van Silke en Jeffrey als nieuw van binnen, terwijl het toch echt van 1955 is.
Koffiehoekje
Bij de concrete uitwerking van hun ideeën voor het keukenontwerp hielp Verkoelen Keukens. ‘Bij ons in het dorp staat Verkoelen heel goed bekend, dus het was voor ons logisch om contact te zoeken met Lowie Kessels. Voor ons was dit de eerste keuken en dan is het fijn als iemand als Lowie met je meedenkt over de praktische zaken: wat is handig voor de indeling, wat kun je beter niet of anders doen? Hij kwam bijvoorbeeld met het idee van het koffiehoekje. Dat was voorheen een muurkastje dat op deze manier heel leuk is ingevuld en verbinding maakt met de eetkamer.’
Zwarte houtnerf
Zouden een zwarte kastenwand én een zwart kookeiland er niet een té zwarte keuken van maken, vroegen ze zich aanvankelijk af. Het interieur is echter licht genoeg en er valt voldoende licht van buiten binnen. De zwarte houtnerf brengt daardoor juist warmte en ambiance en dat is fijn, want Silke en Jeffrey zitten graag aan het barhoekje. ‘We hebben bewust gekozen voor de bar op de hoek van het eiland. Dan zit je gezelliger dan naast elkaar.’
Met de ruime oven, de grote koelkast (een aparte vriezer staat elders in huis) en bijzonder veel opbergruimte is de keuken royaal uitgerust. Erg blij zijn ze met de BORA inductieplaat met plasmafilter die optimaal functioneert. De BORA werd weldoordacht op het werkblad bij de muur gelegd. ‘Tijdens het koken ben je het meeste tijd kwijt met de voorbereiding, het snijden en wassen. Daarom doen we dat aan het eiland, zodat je het meeste contact houdt met je gezelschap tijdens het koken.’